adakah kucing bermimpi?

a.k.u antara kalangan yang menggemari kucing. Dari a.k.u kecil lagi a.k.u sudah biasa dengan haiwan ini. Seperti manusia, kucing juga punya rasa. Kucing juga kenal erti sedih, sakit, lapar, marah, dan sebagainya. Jadi sayangilah kucing anda!

cute-cat-sleeping

dreaming

Adakah kucing bermimpi?

a.k.u percaya haiwan juga bermimpi. Cuba ambil beberapa minit dan perhatikan kucing anda yang sedang lena. Adakala matanya tampak kerutan, adakala tapak kakinya bergerak-gerak seakan sedang mengejar sesuatu. Nightmare agaknya..hahaha!


“Those little movements are all clues to what is going on inside that cute furry head. That twitching tail could mean ‘stalking prey’, ‘poised to pounce’ or ‘seen something interesting’. When followed by a paw-twitch, a whisker twitch and a raised lip, the dream prey has been dispatched. Sometimes Aphrodite even licks her lips afterwards, other times she seems to be playing with her catch. Teeth chattering and tail lashing probably means the dream prey got away.”

Sarah Hartwell, 1993


Ciptaan Tuhan ini berbagai. Ada sesetengahnya punya ciri yang lebih kurang sama. Maka, kita sebagai hambaNya perlulah sentiasa berbuat baik kepada segala hidupan.

a.k.u ada 10 ekor kucing. Tiap-tiap 1 ada nama; 7 kucing kampung dan 3 kucing persia. Yang 7 itu TamTam, Tompok dan Rain (baru dpt baby 4 ekor..blm ada nama). Yang 3 itu Kecik, Oreo dan Choki. Tapi masing-masing di tempat lain. Yang 7 itu di rumah a.k.u dan 3  itu di Petaling Jaya (rumah Andak a.k.u).

cat_treefort-lg

cat and house

Di rumah a.k.u, ada Abg Cik yang tengok-tengokkan mereka. Antara TamTam, Tompok dan Rain, Rain la yang paling manja dengan a.k.u. Yang 7 ini makan nasi putih yang digaul dengan ikan goreng. Yang 3 itu makan makanan mahal. Persian la katakan.. Jadi yang 3 itu makan Friskies.

Kata Abg Cik. “TamTam tu pak guard di rumah. Kucing-kucing jantan habis dikejarnya. Ada antara ‘jejaka-jejaka’ yang nak mengorat adik-adiknya yang lagi 2 itu memang semua dihalaunya.” Itulah ciri-ciri abang yang protective. Macam-macam ragam ada. Kalau Abg Cik vacuum carpet, semua pun datang tolong..tolong tengok! Khusyuk tengok orang buat kerja. Sama juga kalau Abg Cik mesin rumput di laman. Sibuk beratur..kadang-kadang main intai-intai di sebalik pasu bunga Mama.

Tapi yang 3 itu tidak langsung macam yang 7. Penakut..terutama si Kecik. Bunyi orang pakai selipar pun cabut lagi. Habis dilanggar semua barang yang ada. Ish..ish..ish..tapi secara keseluruhannya 10 ekor itu baik-baik saja. Merekalah teman di kala sunyi. Penghibur hati.

43878072_9b440a24af cute_cats_4 cute-cat-captions-01

Advertisements

apa itu?

pinnumber1

B.A.B S.A.T.U

Seni itu suatu anugerah dari Ilahi. Dicampakkan kepada manusia untuk dinikmati dan dipelajari. Apa itu seni? Tentu saja seni itu suatu yang terlalu subjektif. Seni mungkin adalah suatu perasaan terdalam dalam diri manusia. Terkadang seni itu dikatakan sangat tinggi nilainya sehingga tidak terbeli dek wang ringgit.

Seni itu wujud dalam diri setiap insan. Kata Cikgu Hadi. “Walau pun satu titik yang kamu lakarkan di kanvas, itulah seni. Ambil pensel dan buat 1 titik. Ya..itu seni murid-murid!” Di manakah Cikgu Hadi kini? (sape tau tlg roger..)

pinnumber2

B.A.B D.U.A

Here, I would like to share part of my interests. I only knew William Shakespeare by the age of 16. Obviously, not really into literature that time. I learnt to understand what literature is. And by that time, I fall in love with Sonnet 18 (one of William Shakespeare’s sonnet). It’s beautiful, indeed!

At that very moment, I take out a piece of rough paper and a pencil. Jot down whatever I have in mind. Hahaha..my words are plain. I wish I could write poems or maybe a simple sonnet. But nothing came out. Maybe it’s just not the right time yet. Now, I have quite a few of my own collections of short poems.

pinnumber3

B.A.B T.I.G.A

I wonder where the idea of sonnet come from. A sonnet consists of fourteen-line lyrics poem. Sonnets originated in Italy and were introduce in England during the Tudor period by Sir Thomas Wyatt. One of my favourite sonnet is Sonnet 140 called Be wise as thou art cruel, do not press.

Sonnet 18 is the first sonnet I knew which it is one of my syllabus in literature component. The way William’s put every words in sentence captured my heart. It is beautifully structured and lovely to read. He made me fall towards something that known as art.

love1

L.O.V.E I.S A.N A.R.T

At the touch of love everyone becomes a poet.

titik itu

Examination = Peperiksaan!

Satu lumrah alam yang harus ditempuhi selagi  kata nama pelajar itu a.k.u miliki. Kata orang itu tanggungjawab. Maka, laksanakan ia sepenuh hati. Di kala a.k.u kecil, tidak sabar menanti saat bergelar mahasiswi universiti. Terasa perjalanan jauh untuk a.k.u nanti.
Kini, gelaran itu aku kecapi.
Alhamdulillah..doa a.k.u dimakbulkan. a.k.u panjatkan rasa kesyukuran itu kepada Yang Maha Mengasihi.
9 November 2009, Isnin.
Tercetak  kemas 5 soalan tulisan Times New Roman bersaiz 12. Membaca dengan penuh debaran. Soalan tidaklah begitu sukar tetapi aliran darah ini terasa hangat mengalir dalam kapilari. Menjawab selagi mampu. Namun, takdir menentukan segalanya. Cuai!!!!!!!
Stress…Tekanan…Kecewa…
study-stresssmall

In times of stress be bold and valiant.

Di saat akhir barulah hijab itu terbuka. Sungguh dugaan Tuhan itu tidak mengira masa. Tidak mengira tempat. Tidak mengira manusia. Kesalan itu datang tiada henti. Kesalan itu bersarang di hati. Kepada-Nya jua a.k.u kembali.

Muhasabah diri…

muslimah

All I have seen teaches me to trust the Creator for all I have not seen.

Kata seorang teman..

“Let bygone be bygone. Never let the emotion conquers you.”

Hari esok masih ada. Sinar itu pasti hadir walau seribu tahun menanti. Ia paasti tiba memancarkan cahaya. Kelak a.k.u kan di puncak jaya.

mountain_climbing1fly.

*I won’t give up. I won’t break down.*

pena pertama

journey

A journey of a thousand miles begin with a single step.

I arise in the morning torn between a desire to improve the world and to enjoy the world. This makes it hard to plan the day. I have a simple philosophy here. Full what is empty. Empty what is full. Scratch where it iches.

Bila mana kali pertama a.k.u menulis idea itu datang bagai air yang mengalir. Entah mengapa tika ini ilusi dan realiti itu seakan bersatu. Membuat a.k.u tergerak untuk mencurahkan apa yang terbit di minda. Di sini a.k.u menyimpul hasrat menjadikan blog ini antara “routine” yang harus a.k.u jalani. Hidup perlu ceria.

cat.19

A smile is the universal welcome.

a.k.u gadis biasa yang hanya mahu menulis tentang apa di hatinya. a.k.u gemar membaca karya kreatif karangan mereka yang gemar mengarang puisi, kata-kata indah, cerita pendek dan prosa.

Terima kasih buat sesiapa yang singgah di blog ini.